Vilket träslag är bäst för upphöjda odlingsbäddar?
När trä kommer i nära kontakt med marken blir det automatiskt mer sårbart och mottagligt för nedbrytande angrepp. Därför spelar det roll vilket träslag du väljer till dina upphöjda odlingsbäddar – vi hjälper dig att hitta rätt.
En bra odlingslåda är inte bara något för den med gröna fingrar. Tvärtom kan en upphöjd odlingsbädd vara ett både dekorativt och praktiskt sätt att skapa plats i trädgården för att både odla ätbara grödor och plantera vackra blommor.
Du får dessutom upp arbetshöjden till en bekvämare nivå där du inte behöver ligga på knä och få ont i ryggen.
När du anlägger upphöjda odlingsbäddar är det dock viktigt att du väljer ett träslag som lämpar sig för ändamålet. När du använder trä nära marken blir det blir mer utsatt för kontinuerlig fuktpåverkan som gör att träet snabbare bryts ned.
Vissa träslag är dock mer motståndskraftiga än andra.
Lärkträ, furu eller robinia?
Innan du köper trä till trädgården, tänk igenom din budget, hur du vill att det ska se ut och hur länge du vill att dina nya upphöjda odlingsbäddar ska hålla. Är budgeten begränsad och du är okej med att träet kommer att bytas ned inom 5-10 år kan furu vara ett utmärkt val. Det är snyggt, kostar inte så mycket och går utmärkt att använda till odlingsbäddar – i gengäld klarar furu sig inte lika bra över tid som andra, mer robusta träslag när det kommer i kontakt med marken.
Det mest hållbara är att välja ett träslag med längre livslängd. Med sin livslängd på 12-15 år är lärkträ ett populärt val för upphöjda odlingsbäddar, men om anläggningen ska hålla riktigt länge är det ännu bättre med ekträ. Ek är mycket tåligt och håller i cirka 25 år, även om det är i kontakt med marken. Slutligen finns det även en robiniaträ som klarar sig upp till 35 år i tät markkontakt. Dessa träslag är dock också bland de dyraste du kan finna, men prioriterar du hållbarhet kan priset vara värt det.
Det är dock inte bara själva träslaget som avgör livslängden. Man kan komma riktigt långt med så kallat konstruktivt träskydd, där du skapar avstånd mellan jord och trä och därmed minskar fuktpåverkan på träet. Med tegel kan du till exempel höja upp ramen en bit över marken och därmed skydda träet från kontinuerlig fukt.
Kan jag använda tryckimpregnerat trä eller träskydd?
Svaret är inte enkelt, för experterna är oeniga. Vissa menar att du mycket väl kan använda tryckimpregnerat trä eller träskydd till dina upphöjda odlingsbäddar om du bara ser till att klä insidan med plastfolie, markduk eller plattor.
Andra säger att tryckimpregnerat trä eller träskydd inte alls ska användas för upphöjda växtbäddar, eftersom båda alternativen alltid kommer att avge små mängder impregneringsmedel över tid – dock gäller det doser som är godkända av Miljöverket.
Det bästa svaret är därför att om du vill vara helt säker på att det inte bara kommer in gifter i jorden, så använd inte träskydd eller tryckimpregnerat trä till dina upphöjda odlingsbäddar. Alternativt kan du använda tryckimpregnerat trä och träskydd till dina blomlådor, men undvika att använda det i bäddarna där du odlar ätbara grödor.