Gå igenom ditt utomhusträ
Vind, väder och fukt är förödande för din träfasad – och när förfallet sätter in har skadan redan skett. Det är därför viktigt att du regelbundet undersöker dina fönster, dörrar och ditt trallvirke så att du håller träet i toppform.
Föreställ dig att du tar av dig kläderna, går ut i din trädgård och sedan står kvar där i minst ett år, dygnet runt och i alla väder. Utan ett lager tyg för att skydda din kropp mot väder och vind skulle din hud snabbt bli hårt medtagen av sol, frost, blåst och regn. Det är ungefär samma sak som händer med dina utomhusträ – om ditt trä är bart är det väldigt utsatt för externa påfrestningar.
Av samma anledning måste du vara noga med att kontinuerligt underhålla din träfasad utomhus. Du kan själv kontrollera om dina fönster, dörrar, trallvirke, trästaket eller panelbrädor är slitna och behöver träskydd.
Se hur det går till i filmen nedan.
Så här kontrollerar du snabbt och enkelt dina utomhusträ – steg för steg:
- Börja med att kontrollera om träet ser matt och torrt ut. Torrhet kan bland annat ses som begynnande revor eller sprickor i träets yta.
- Därefter undersöker du om färgen på snickerierna håller på att flagna. Det kan du göra genom att ta en bit kraftig självhäftande målartejp, fästa den på träet och riva av den igen – sitter det färg eller lösa träfibrer på tejpen? Om svaret är ja behöver dina snickerier behandlas med träskydd.
- Om du inte har målartejp till hands kan du även kontrollera om färgen flagnar genom att ta fram en färgskrapa och skrapa försiktigt på ytan – om du kan skrapa loss färgen är det dags att ta fram träskyddet. Kom ihåg att lös färg och träfibrer måste skrapas bort helt innan du målar igen.
- Kontrollera om det finns sprickor eller tecken på fukt i träet, t.ex. begynnande röta. Du kan till exempel prova att sticka i träet med en skruvmejsel eller en syl. Skruvmejseln får inte kunna gå in mer än 1–3 mm i virket – om den tränger in längre och virket är mjukt och smuligt är det tecken på röta – och då måste de ruttna delarna bytas ut.
- Finns det fläckar på träytan med ljusa eller svarta märken? Det är ett tecken på svampangrepp. Om snickerierna är så hårt angripna av svamp att det blir för svårt att komma till rätta med måste de angripna delarna bytas ut.
Gå igenom dina snickerier två gånger om året och gärna under en period när det har varit torrt väder. Det låter kanske besvärligt men det ger ett bra resultat i slutändan. På så sätt räcker det nämligen att punktreparera och måla enskilda utsatta delar av dina snickerier.
Vilka snickerier ska jag gå igenom?
I grund och botten måste du gå igenom alla dina utomhusträ. Beroende på hus- och markförhållanden kan det dock handla om ganska mycket trä som måste gås igenom. Därför är det en bra idé att göra en checklista över de byggnadsdelar du ska undersöka så att du inte missar begynnande röta eller slitage någonstans. Din lista kan exempelvis se ut så här:
- Fönster och dörrar
- Trallvirke
- Staket och plank
- Fasadbeklädnad och takutsprång
- Korsvirke
- Vindskivor och takfotsbrädor
- Takkupor
- Uterum
- Alla småbyggnader, uthus, carportar
Varför ska jag gå igenom mina snickerier?
Tillvaron är tuff för dina utomhusträ som omväxlande utsätts för regn, frost och solens uttorkande strålar. Om dina snickerier slits och ytan blir porös är risken större att träet spricker – och då har man banat vägen för fukt och mikroorganismer som kan leda till röta, svamp, insektsangrepp och liknande problem.
Om du låter dina snickerier förfalla riskerar du dessutom att eventuella bakomliggande träkonstruktioner skadas.
Var särskilt uppmärksam på fuktnivån i utomhusträ under torra perioder. Under torra perioder bör fukthalten inte överstiga 20 % – kontrollera själv med en fuktmätare.
Lycka till!