De bästa träslagen till din träfasad
Trä är inte bara trä – även när det gäller fasadbeklädnad.. Lär dig mer om de lämpligaste träslagen för beklädnad av ditt hus.
Trä är ett klassiskt val av fasadbeklädnad som erbjuder många möjligheter.
Först och främst tillåter trä att man leka med former, mönster och strukturer och öppnar på så sätt upp för att man som bostadsägare ska få exakt det visuella uttryck man drömt om.
Sedan är det möjligt – om man är någorlunda händig – att själv stå för beklädnaden och slutligen kan olika typer av träslag till din fasad vara en förhållandevis billig lösning – särskilt om man jämför med det gamla goda teglet.
Trä till fasadbeklädnad
Men trä är inte bara trä, och det finns därför träslag som är mer lämpade för fasadbeklädnad än andra. Här är ett urval av de mest vanliga:
- Ek
Ek är ett relativt dyrt träslag och därför ser man det ofta också begränsat till fönsterramar och andra detaljer. Men här kan det absolut också spela en avgörande roll. Ek är exklusivt och läckert och dessutom ett av de träslag som håller allra bäst. Det beror på träslaget eks naturliga innehåll av garvmedel som effektivt motverkar röta och svamp. - Lärk
Lärk har på grund av sitt höga innehåll av kåda en naturligt lång livslängd. Eftersom hartset i huvudsak finns i träets kärna är det dock avgörande för en lång hållbarhet att panelbrädorna skärs av från kärnträet och inte de yttersta lagren. I Sverige är det oftast den långsamväxande sibiriska lärken som kommer i fråga när det gäller träslag till husens träfasader. - Teak
Teak blev på allvar möbelmode under 1950-talet men har under de senaste decennierna förekommit flitigt utomhus. Här är träslaget ett bra val när det gäller exklusiv fasadbeklädnad. Teak är inte bara vackert, det är också tack vare dess naturliga innehåll av olja, hartssyra och kisel nästintill ogenomträngligt för röta och insekter. Teak är liksom ek en förhållandevis dyr affär. - Ceder
Cederträ är ett mycket tåligt material som på allvar har vunnit mark under de senaste tio åren. Den vackra rödbruna ytan, som med tiden patinerar till silvergrått, har gjort träslaget till ett av de mest populära när det gäller fasadbeklädnad. Cederträ innehåller av naturen svampnedbrytande ämnen, vilket gör det mycket väderbeständigt – och som gjort för fasadbeklädnad. Cederträ hör till de dyrare alternativen när det gäller träbeklädnad. - Gran
Gran har i årtionden varit det mest populära träslaget för fasadbeklädnad i många nordiska länder. Det beror inte minst på att träets slutna cellstruktur håller borta fukt utifrån. Denna egenskap gör gran till ett robust och väderbeständigt träslag som passar utmärkt som fasadbeklädnad. Gran är en förhållandevis billig beklädnadslösning men träslaget måste alltid skyddas med en ytbehandling.
Hur lång tid håller en fasadbeklädnad i trä?
Det är stor skillnad på träets naturliga hållbarhet. Förvaras trä under rätt förhållanden är livslängden i stort sett obegränsad, men när det gäller fasadbeklädnad har vi rört oss bort från ”rätt förhållanden”. Här är väder och vind orsaken till en långsam nedbrytning, och därför kommer det att finnas ett naturligt utgångsdatum på alla träbeklädnader.
Det är dock viktigt att nämna att ytbehandlingar med träskydd ger ökad hållbarhet och väderbeständighet. På så sätt kan man förlänga träfasadens livslängd avsevärt om man ser till att den regelbundet underhålls med träskydd.
Utvändig beklädnad i gran och furu har som utgångspunkt en naturlig hållbarhet på 15–20 år. Pratar vi ek, ceder, lärk och teak är livslängden över 25 år.
Är en fasadbeklädnad i trä ett hållbart alternativ?
Trä är inte bara vackert att se på och enkelt att bearbeta. Det är också en relativt lättillgänglig resurs som under sin livstid tar upp stora mängder koldioxid från atmosfären. Dessutom är själva produktionen av trä oftast en mycket ren produktion. Väljer man trä från ett certifierat skogsbruk planteras till och med lika mycket trä som fälls, vilket bidrar till att bevara naturens upptag av koldioxid.
Men trä i sin naturliga form är en sak. Ytbehandlat virke är däremot något helt annat. Det finns träskydd som innehåller så stora mängder kemikalier att den hållbara aspekten av att välja trä försvinner, Träskydd med ett högt innehåll av kemikalier belastar nämligen miljön i produktionen, i driften och vid bortskaffning. Därför bör du vara särskilt uppmärksam på vilket träskyddsmedel du använder.