"Jag tycker att kreativiteten lätt går överstyr,
när allt är möjligt"
När Magnus i december 2023 klev in i sin nya lägenhet vid Sjöarna i Köpenhamn, var det som att träda in i en tidskapsel. Lägenheten i det ikoniska Vestersøhus var nämligen nästan orörd sedan den byggdes 1939.
Byggnaden är kulturminnesmärkt och en av den danske arkitekten Kay Fiskers huvudverk; Ett klassiskt exempel på den funktionalistiska byggstilen som blev populär på 1930-talet. Det var just denna kombination av historia och läge som gjorde att Magnus föll för bostaden.
Se här hur han, med respekt för byggnadens arv och en särskilt skarp känsla för sammanhang och estetik, har förvandlat den 120 kvm stora lägenheten till ett modernt drömhem.
Den möjliga konsten
Att renovera en kulturminnesmärkt bostad kräver både tålamod och överblick. För Vestersøhus finns en bevarandehandbok, och en kontinuerlig dialog med Slots- og Kulturstyrelsen är nödvändig för att säkerställa att de val man gör är i linje med byggnadens bevarandekrav. Men medan dessa begränsningar kan verka avskräckande för vissa, ser Magnus dem som både en spännande utmaning och en struktur som ger kreativiteten riktning och fokus. En genomtänkt plan och en tydlig riktning, har varit avgörande för Magnus under renoveringen, och han har därför tagit sig an projektet med samma analytiska, strukturerade, detaljerade och lösningsorienterade inställning som han har som jurist.
Allt började med ett moodboard där färger och material samordnades för att säkerställa en röd tråd genom bostaden. Inspiration till material och färger fick Magnus genom att utforska lägenhetens ursprungliga detaljer, byggnadens omgivningar och Kay Fiskers historia.
"Det handlade om att avgöra vad som var möjligt inom ramarna. Ska jag kompromissa eller hitta en helt annan lösning?”
Ett sammanhängande kulöruniversum
För att skapa en koppling mellan ute och inne baserade Magnus sitt kulörval på byggnadens omgivningar. Från köket och matsalen har han utsikt över en Arne Jacobsen-byggnad med glasfasader i gröna toner, medan han från vardagsrummet ser ut över trädkronorna vid Sankt Jørgens sjö. Därför föll valet på den gröna skalan.
I sin jakt på de helt rätta gröna nyanserna testade Magnus 20 kulörprover. Alla målades upp på väggarna för att ge honom en uppfattning om hur de förhöll sig till varandra.
Valet föll på "Anker" för hemmets stora rum; matsalen, vardagsrummet och sovrummet. Den ljusgrågröna färgen målades på väggarnas övre halva och sammanför på så vis de tre rummen, medan ränder av olika gröna, "Cool Khaki" i sovrummet, "Moss" i vardagsrummet och "Sage" i matsalen, ger variation.
"Jag ville ha känslan av att röra mig mellan flera gröna nyanser,
men utan att det skulle bli en virrig röra."
Kompletterande kontrast
De genomgående svarta panelerna och karmarna är både en hälsning till funktionalismens rena linjer och geometriska formspråk, och samtidigt en detalj som bidrar till att lyfta fram några av lägenhetens ursprungliga element. Några som Magnus inte har behövt ändra på.
De torpedoformade dörrhandtagen i svart bakelit och fönsterplåtarna i svart marmor binds elegant samman av det genomgående svarta träarbetet. Samtidigt skapar det också, som Magnus uttrycker det, "en kaxig kontrast" till de mjuka gröna nyanserna på väggarna.
Just kontraster är något Magnus är mycket uppmärksam på i sin inredning. Kalla metaller står i kontrast till varma träslag och organiska konstobjekt, samtidigt som mjuka textilier smakfullt kompletterar den mer strama möbleringen. För honom är just denna mix av material och uttryck det som ger inredningen liv.
Rum för lugn och fördjupning
I linje med funktionalismen har Magnus fokuserat på de olika rummens användning i sin inredning. För golvet har han valt en sisalmatta som både ger en visuellt tilltalande stil och behaglig akustik.
I det här rummet har han valt en enda färg för att skapa en lugn känsla. Ljusa gröna nyanser är kända för att öka koncentrationen, därför var "Pocket Green" det självklara valet till kontoret.
Flügger 80 kulörer som nämnts i artikeln:
Tre tips om kulörer från Magnus
-
Testa att måla med ett kulörprov – speciellt om du tänkt använda flera färger och vill se hur de fungerar tillsammans.
-
Välj samma grundkulör till dina rum och måla kanter i olika nyanser inom samma kulörskala för att skapa en subtil variation i bostaden.
-
Skapa sammanhang mellan det ursprungliga och det nya genom att låta dina kulörval utgå från hemmets originaldetaljer och byggnadens omgivningar.